Tuesday, January 29, 2013

Annyeong Haseyo 1 (TRIP TO SOUTH KOREA)

okay its quite a long time i dh tak berblogging kan kan kan? sorry eh. i was tooooooo busy! seriously. weekend pun mcm tak rupa weekend, ade je nak buat. haih. what to do. that's life kan?

okay malas nk membebel panjang, about one months ago i ada family trip. yeayyy! okay still in asia tapi ada empat musim. haa ce teka. hihi. ala for those yg minat korea once baca post title i mesti dh tauu kann? alright here we go.

trip ktorg 6 hari 5 malam. fuhhh best!


alright, well this is my first time being in Korea so too excited okay? 


yeah while waiting for the boarding, meh kita makan makanan malaysia dulu. haha



check everything first! passport and ticket!

so let"s boarding babyyy


so this is our breakfast. dia bagi nasi lemak, and of cos tak boleh challenge nasi lemak malaysia. tak gitu? hihi


tak cukup dgn nasi lemak dia bagi lagi makan, agaknya dia nampak aku ni kurus mcm tak cukup makan. hihi

okay kalau ada yang tanya halal ke tak meh i jawab meh. 100% halal, masa kita book ticket dgn singapore airline dia dh tau yg kita ni muslim, so fyi food kita akan lain drpd passengers yg non-muslim. so don't worry baby!

singapore to korea mengambil masa 6 hours, bosan oii dalam plane. tak tau nk buat ape, nasib baik ada ni...


semua new release movie ada, syok ohhh! yg paling best ada Ted and The Dark Knight Rises uolsss! padehal dua dua dh tgk dkt wayang. hihi


alhamdulillah safely landed at Incheon Airport!


fatihah memang suka berangan, org tgk depan dia tengok tepi. ntah apa yang dia tgk ntah.


first thing yg kita kena buat once sampai sana kita kena makan! haha. tgk tu muka gelojoh. tak cukup dgn makanan dlm plane. fatihah fatihah.


after kenyang ktorg check in hotel, so yeayy! boleh tido dahh. hotel complete with heater semua maklumlah sejuk wooohhh even dalam bilik.
.......................................................................

so next morning kita check out and kita akan bergerak to Danyang (Suangbo)


amboi macam artis ye puan mazni and puan azizah (akak ibu) kita.

but before that kita stop dkt Namsan Tower or known as Seoul Tower. alahhh popular kot namsan tower ni, siapa rajin tgk drama korea confirm tau kan kan?



see that! dhlah temperature almost negative, hujan pulak pagi tu. fuhhhh sejuk sayangg, lens camera pun kabus.




well this is padlocks sayang, hmm korean couple believe yg relationship dorg ni konon last longer kalau kunci  nama korg and pasangan dkt sini. 


ececehhhh. tunggu salji yang mmg confrim tak kan turun sbb terlalu awal. ahha


wuuuuu, kemain senget kepala di situ. haha.

next place : Namsan Traditional House

kat sini dia banyak cerita pasal sejarah korea lah, budaya and seni bina bangunan dorang pun ada



well ni palace zaman dulu-dulu.




okay yg belakang my mum tu i rasa semua tau kot? baju tradisional korea. 



our first korean food! tgk ah berapa banyak mangkuk ada. and adik aku yg fanatik kpop cakap food dorg sedap, tp aku hanya mampu geleng-geleng kepala bila makan.

and if korang jenis macam aku so aku sarankan bawaklah serunding or sambal ikan bilis, sekurang-kurangnya korang boleh makan bila campurkan makanan malaysia kan?



alhamdulillah kenyang dh perut. so buat apa lepas ni? tak kan tido, awal lagi. hihi. solat la dulu ye.



the only mosque in seoul. believe it or not only 3% korean yg islam, yg lain kristian la ramai. 

so tak pelik lah kalau orang sana akan tengok kau dari atas ke bawah ye?


tapi still cantik kan design dia? subhanallah.

................................................

so mari teruskan perjalanan.

so perjalan dari seoul to Danyang mengambil masa around 2 hours. so sampai2 dah malam lah of cos bebeh! so check in hotel then terus membuta. esk kita sambung journey kita lagi eh?


haha, mesti ada yang cakap "takda katil ke?" lek luu. saja je gimik. dia mmg sediakan tempat mcm ni special for tourist yg nak rasa tidur cara korea. dia punya lantai tu complete with heater tau. so korang memang akan rasa selesa gilaaa kalau tidur mcm ni.

tapi aku tak tido mcm ni pun. ahhaa. aku prefer katil sbb katil dia empuk oi!


haa yg sebelah sliding door tu katil ye kawan kawan.


ni dapur dia. complete semua. senang cakap macam apartment laa.

okay, so enjoy reading! nanti kita sambung part 2 pulak yee :)

HAVE A NICE DAY!