Wednesday, January 30, 2013

Annyeong Haseyo 2 (TRIP TO SOUTH KOREA)

so good morning people! jom kita sambung journey kita hari ni. hee.

well kalau korang nk tau South Korea mempunyai malam yang sangat panjaaaanggggg (wah bahasa baku) nak ckp lah yg kalau tido memang puas la kt korea ni. pukul 5 petang dah gelap tapi pukul 7 pagi baru cerah, macam negara kita.

 sebab tu orang dia sihat doh! tido panjang, kita tido tak panjang, ditambah ada twitter , facebook semua. lagi tak tido tak gitu? hihi.  


alright ni view from our hotel (Danyang Hotel) hotel ktorg on the top of the hill that's why boleh nampak semua ni. what a breath- taking kan? oh yang korang nampak macam ular tu theme park hotel ni. jangan main2 kata kau, siap ada theme park. indoor theme park.


so our first destination utk hari ni adalah Chungju Lake & Danyang National Park






yeah itu cruise sudah menanti. its takes approximately 1 hour utk cruise tu round satu Chungju Lake.


agak cantik lah bridge structure kt sini sbb dia tak perlu pun beriya sangat nk letak design pelik2. 


ni lah antara landmark Chungju Lake. walaupun aku tak tau ape benda ni. haha

time dalam cruise ni masa byk dihabiskan dengan menangkap gambar instead of melayan view kt sekeliling tasik ni. opss



yeayy dapat gambar dgn bendera korea. haha. ohh yg sebelah ibu tu uncle kamarul. jealous betul dgn nikon 1 yang dia pakai tu, dhlah warna pink. hihi.


amboi sampai tak boleh bukak mata mereka berdua ni. kemain. haha. silau dohh.

\
kenalkan cucu baru ibu. tak percaya? kan muka sama macam i tu. haha over. tu anak kawan ayah.

oh yeah i lupa nak cakap, trip ni bukan family kitaorang je ada, semua staff dkt office my dad pergi sekali. kiranya mcm company family day lah. meriah sikit ramai2 kann? tak gitu.

so next destination is Mt Sorak National Park for Kwonkuseong Fotress

masa nak ke mt sorak national park adelah dalam 2 hours, agak jauh ye sbb dia dekat daerah lain.

and disebabkan sejuk benor hari tu, confirm asik nk ke toilet so let's stop for half an hour. maklumlah rombongan ramai, kenalah lama sikit oi.


haa ni mesti ada yang ingat ktorg pergi tgk wayang. hahaha. tu nama R&R tu lahh.


yeahh 2 bas uols, ramai tak ramai. i bas ke 2. eleh tak perlu bgtau kot? haha


pernah makan buah berangan tak? haa kat korea buah berangan sangat murah okay? sbb dorg yang tanam semua.

bila perut dah selesa mari teruskan perjalanan lagi. but lagi sekali kita stop utk makan! yeayyyyyyyy


cantik kan cottage dia? cute sangat lahhhhh. dalam hati dh bersorak yeay mesti makan sedap!! suddenlyyyyy...


oh man! korean food again! nak mati aku cmni. haha


tapi aku sangat untung sbb soup dia takde tofu! so aku boleh makan dengan lazatnya. hihi. ditambah dengan ada crab dalam soup tu, mmg umphhh lah. yg dalam mangkuk seperti sayur, kimchi, tahu memang babai aku tak makan. haha


me           : eh sedap gila crab dia ni. umphhhh! (siap thumbs up)
tak sangka ada kwn2 ayah yg dengar i cakap. 
uncle hud : ohh sedap gila eh? okay jum bagi dia semua crab!
semua kawan ayah bagi i crab utk habiskan. hahaha. thank god i memang suka gila crab so makanlah sampai perut kembung 



so mereka sempat mengabdikan kenangan di sini. hihi

solat semua dekat sini. Alhamdulillah owner restaurant ni very understanding. maklumlah, kita bawak untung utk kedai dia. kalau dia tak bagi solat memang aku bakar kedai dia. hihi. 

okay, sudah kenyang so kira kira 10 minit daripada restaurant tadi sampailah kita dekat Mt Sorak National Park. Alhamdulillah.


kat sini tak lah sejuk tapi angin dia kuat sangat! so you can imagine lah mcm mana dia punya kuat.


oh yang tulisan atas tu maksud dia 'selamat datang comel' so faham2 la dia refer to siapa. hahaa. tak lah, i pun tak pasti apa yg dia tulis ntah2 dia kutuk kita. haha


kat sini sebenarnya tempat sami sami korea nak bertapa. maklumlah, sami kan suka bertapa dekat gua gua semua, haa sini lah tempat dia. banyak temple kat sini.


ni air terjun dari atas gunung, siapa berani pergi lah rasa air dia, beku tak beku tangan tu kan? hehe


subhanallah maha suci Allah. atas gunung-gunung tu semua snow dah turun

sebenarnya ada cable car kat sini and ktorg sepatutnya naik cable car, unfortunately angin dia terlalu kuat sampai tahap bahaya, kalau naik cable car memang korang boleh melayang bersama cable car lah. haha.

seterusnya ke : Daepo Wharf & Abai Village



dalam bahasa melayunya macam kampung nelayan lah lebih kurang. kat sini ada pasar yg dia jual semua terbaik dari ladang eh terbaik dari laut. hihi. kat sini korang nak beli ikan, ketam, apa2 yang berkaitan dengan laut boleh la beli kat sini. tapi ikan duyung tak delah kot? ;P


yang ada aunty jual seaweed. kemain buat peace. haha

so dah puas shopping dekat pasar, jom balik hotel. malam tu kitaorang tido dekat 
Sorak Daemyong Resort (DEL PINO)

mcm biasa sebelum balik hotel kita makan dulu ehh. jom jom.



 malas lah nak cakap pasal makanan ni, sebab korang tau respond aku. haha.

Daemyong Hotel (DEL PINO) ni same company dgn hotel yang kitaorang tido time dekat Danyang, so design bilik dia sama je cuma dia lebih cantik and english style sikit.

 GOODNIGHT EVERYBODEHH! esk kita sambung lagi :)