Sunday, December 4, 2011

Do's and don'ts when you are dating someone (Man Version)

ni semua based from observation, experiences and survey from a girl about their dating partner. (made by me :))
Do's

  • Lower your voices 
- sesetengah lelaki, suka gelak kuat and cakap pun kuat. so bila korg dating tu, minimize volume of tone yg korg ade tu. tak caya cuba gelak kuat-kuat and tgk muka perempuan yg korg tengah dating tuu merah tak merah :) even perempuan tu gelap pun, tak kisahlaahh, merah tu tetap akn terserlah. hehe 

  •  Tell a woman that she's beautiful
- Tak salah untuk memuji seorang perempuan tu cantik kan? sebab dalam Al-Quran pun ade cakap yang wanita itu adalah ciptaan yang paling cantik.Tak payahlah berpuisi bagai macam " Secantik bintang dan bulan di langit, lagi cantik muka you hari i" alahaiii. tak perlu kot? ckp je cmni " you, nampak cantik hari ni. seriously" tipulaa klau korg dh puji mcm tu dorg xnk dating lagi ngn korang, cnfirm2 dohh dorg nak dating lgi. sbb hati dorg berbunga. silap2, dorg siap belanja korg makan hari tu. hahaha.

  •  Tell them an interesting story
- Korg penah tgk takk orang dating tp diam je? haa, tolonglahh. korg tengah dating kot, bukan kt library baca buku. so come on guys, came out with an interesting story. alahh ape2 jee yg bole buat perempuan tu tersenyum. susah sangat korang main je teka-teki, sekurang-kurangnya berjalan jugak mse tu kan? then xde lah bosan semacam.
Don't s

  • Tell other woman that she's beautiful than your dating partner
- Dahla tengah dating, lepas tu korg bole tengok awek lain then ckp "Eh cantik la die tu, Eh cantik la awek tu, Pehh, cun gile akk tu" Korg pikir sendiri la ehh ape perasaan perempuan yang korg tengah dating tu. perempuan ni sensitive dik oi. so jge sikit ayat tuu. tak pun korg bayangkan je kalau kne kat tempat korg bile awek ckp cmni "Ish, handsomenye lelaki tu, Pehh, muka mcm Salman Khan tu yang i nak" haa time tu kau rse la dik oi. kalau degil okayla fine, tengok then diam sudahlaa, tak payah nak ckp kuat. simpan je dalam hati yg org lain tu cantik okay? bersyukur dengan apa yang dh ada depan mata. bagi negro baru tau, hehe

  •  Pick up any call.
- Ni memang pantang ni, kau dating ke kau nak cakap dengan telefon? tak pun message ke, bbm ke. haa. tengah dating tu dating je laa. abaikan benda lain tu, melainkan parents korg call or mak cik pak cik yang call. I paling kesian tgk partner yang lakinye bergayut entah dengan siapa, lepas tu awek dia terkuis kuis apa yang dia tengah makan (bosan punya pasal). lepas ni jangan marah laa kalau awek tu xnk keluar dgn korg lagi ehh?

  •  Judge what they wear
- Korg ingat senang ke untuk seorang wanita memilih baju or gaya yang sesuai dengan dia? percaya la cakap i, 9 daripada 10 perempuan akan try baju or kasut or tudung sehari sebelum dia dating. sebabnya? dorg nak nampak cantik di mata korg, then bangga la kan kalau org lain nampak korg keluar dengan awek yg pehh cun and pandai bergaya. Ye, bergaya itu ada limitnya, semua orang tau tu tp ape lah perasaan perempuan kalau korg ckp cmni ngn dorg? " lepas ni you tak payah pakai mcm ni lagi, i tak suka". "Muka you tu petak, kenapa nak pakai tudung bulat macam ni, tak cantik langsung" pehh kalau ikutkan hati, elak kne lempang je lelaki mcm ni kan? 
- jadilah lelaki yang berhati lembut, mungkin seorang perempuan tu tak perasan apa yang dia pakai tu tak kena dengan dia, tak pun sebenarnya cantik je, tapi dekat mata korg yang tak kena.  so tegurla cara baik "i tengok u cantik hari ni, tp i lagiiiii suka kalau u pakai mcm biasa je, nampak manis je." tak pun cmni "sayang, kalau keluar dengan i u relax je okay? pakai je ape yg u nak, i tetap sayang you. tapi jgn keterlaluan, u kan perempuan" :) haaa tak ke sedap permpuan tu dengar? tak gitu?

ni semua random question yg i penah tanya perempuan and ape yg i perhatikan setiap kali i keluar. kalau ade salah and silap tu sorry ehh. this is what we called as opinion. nak terima or tak terpulang okay sayang sayang?