Friday, December 23, 2011

Jom buat kek batik. hehe

What you need?


1. Biskut Marrie (sukatilah what brand) [1 BUNGKUS]


2. Butter Cup [SETENGAH BUKU]


3. milo [1/2 CAWAN]


4. serbuk koko [ 1 CAWAN]


5. gula [3/4 CAWAN]


 6. Telur [2 BIJI TELUR]

7. air masak [ 1CAWAN]


How to make Kek Batik?
1 . Patah - patahkan biskut marrie tu jadi macam ni. sukati korg la nak patah kan empat segi ke, bujur ke, petak ke, lantak ahh. yg penting korg patahkan. sambil tu bole makan sekali biskut marrie yg sedap tu. hee



2. After dh patah-patahkan biskut tu. korg amik milo, serbuk koko, gula and air masukkan dalam periuk macam ni. ikut sukatan yang i bagi tadi okay?

3. Then letak lah campuran bahan tadi atas stove dengan api yang sederhana then kacau sampai semua tu larut.

4. Agak-agak dah larut tu. amik setengah buku butter then masukkan and kacau sampai butter tu cair.

5. Lepas dah cair butter tu, its time to masukkan telur 2 biji. Then korg kacaulah sampai pekat kay then matikan api. (kacau telur tu dalam 30 saat je)

(dah macam mata ultraman kan telur tu? hahahah *imagination)

6. okayy, bila semua dah siap, korang masukkan lah biskut marrie yg sedap tadi then pandai-pandailah korg gaul kasi sekata biskut tu 
 Photobucket

7. So after that, masukkan dalam loyang and tekan sampai padat. lagi padat lagi sedap and awesome! hehe. 
 Photobucket

(tolong jgn cakap yg korg tak tau apa itu loyang okay? ade yang loyang tu i hempuk kt kepala korg. haha *okay gurau)

8. Finally, masukkan dalam peti sejuk. bukan freezer okay? beku pulak kek batik korg. haha. then tunggulah sampai die keras.
Photobucket

 lepas dh keras tu tunggu ape lagi, potong then makanlahh. aisehh. tu pun nak ajar ke? haha


ni lah hasilnya, haha. belum pape dah tinggal separuh. sedap sgt ke? hahaha *bangga skit.

senang je kan buat die? alah tak sampai satu jam pun sayang-sayang. time ni lah nk tunjukkan bukti yg korg pandai buat cake, then bagilah dkt org yg tersayang rasa. ecececehhh.


tips :  korg yg suka manis-manis letaklah gula tu lebih sikit, dalam 1 cawan ke. i letak 3/4 cawan sbb my parents xsuke manis. kalau suka koko, letaklah koko tu lebih, tapi pahit sikitlahh. okay?